Geschiedenis

Home / Der Windhund / Geschiedenis

Geschichte

de eenheid toen

Geschiedenis van de eenheid "Der Windhund" gedurende de Tweede Wereldoorlog

Na de oorlog tegen Frankrijk in 1940 werd de 16 Infanterie-divisie opgedeeld in de 16. Panzer-Division en de 16. Infanterie-Division (mot). Tot de 16. ID (mot) behoorden: IR (mot) 60 en 156, AR.(mot) 146, Pi.-Btl.(mot) 675, A.A. 341, N.A. 228, Pz.-Jg.-Abtl 228, Kradsch.-Btl. 165, San.-Einheit 66, Div.-Nachschub 66.

In maart 1942 komt het 116 Pz.Ab. tot de divisie. Pas in juni 1943 wordt de naam van de divisie omgezet in de 16. PanzerGrenadier-Division. Op 28 maart 1944 wordt na het verlies van vrijwel alle voertuigen de divisie van het Oostfront teruggetrokken en in Frankrijk opnieuw uitgerust. Samengevoegd met de 179. Panzer-Reserve wordt zij omgedoopt tot de 116. Panzer-Division.

Het Divisielogo werd een windhond genaamd "Sascha". Met het divisiehoofdkwartier in Munster werd de divisie geformeerd en uitgerust in Rheine, waarvandaan het naar Calais werd gestuurd om de verwachte invasie van de geallieerden af te slaan. Zelfs tot na de werkelijke invasie geloofde de Duitse legerleiding dat de uiteindelijke geallieerde invasie in Europa daar plaats zou vinden en dat Normandiƫ een afleidingsmanoeuvre was.

Toen de invasie daadwerkelijk een feit was, lag de 116. divisie nog steeds boven de Seine gelegerd. Het duurde bijna een maand voordat zij naar het front werd gezonden. Toegevoegd aan de 7. Armee, XLVII Panzerkorps, onderdeel van Rommels Armeegruppe "B", kregen zij hun eerste gevechtservaring als nieuwe divisie op 6 augustus 1944 als onderdeel van OPERATION LUTTICH, het tegenoffensief in de omgeving van Mortain als antwoord op de geallieerde invasie en wat later de grootste tankslag van Normandiƫ bleek te zijn geweest. Niet in staat blijkend Gen. Pattons 6th Army tegen te houden, werd de 116de divisie een van de eenheden die vast kwamen te zitten in de omgeving van Falaise in de zgn. Falaise-pocket. Hoewel omsingeld, werd er ten koste van grote verliezen een uitbraak geforceerd. Hitler gaf het bevel om terug te vallen op 16 augustus, 10 dagen na hun ononderbroken, eerste inzet. Toegevoegd aan het garnizoen van Aken op 13 september, bleek van het 116. niet meer over te zijn dan 600 manschappen en 16 tanks. Alle artillery, alsmede het overgrote deel van de voertuigen bleek ten onder te zijn gegaan bij Falaise. De divisie werd teruggetrokken en aangevuld tot 11,500 manschappen en 41 tanks,waarna het terug naar Aken werd gestuurd om de naderende geallieerden in hun opmars te stoppen. Ondanks hun inzet viel de stad op 13 oktober. Later die maand initieerde Veldmaarschalk Model een aanval op het dorpje Schmidt, wat toen in handen was van de 28th U.S. Infantry Division. In vier dagen tijd en met een verlies van 16 tanks viel de stad weer in Duitse handen. Deze actie is later bekend geworden als DIE SCHLACHT UM DAS HURTGENWALT.

Na dit succes werd de 116. divisie ingezet in OPERATION HERBSTNEBEL, over het algemeen bekend als ARDENNENOFFENSIEF, waarin de divisie een groot succes behaalde. Op weg naar de Ardennen raakte de divisie betrokken bij de gevechten die uiteindelijk tot de St.Vith-doorstoot leidde. De 116de divisie sloeg daarna de zuidelijke bres in het Ardennenoffensief, alweer ten kostte van verschrikkelijke verliezen. Teruggetrokken tot aan Kleve, verbrachten zij het grootste gedeelte van januari aan de Nederlandse grens. In februari stonden ze oog in oog met Britse en Canadeese troepen aan de oevers van de rivier de Roer, gedurende de geallieerde opmars genaamd, Operation Veritable. Omstreeks maart had deze operatie aansluiting gevonden bij het 9th U.S. Army, de 116. ingesloten achterlatend bij de rivier de Weser, in de zogenaamde Weser-pocket. De divisie volgde de algehele terugtrekking over de Rijn en blies de brug daarna op. Wederom kreeg de 116. divisie een schijnbaar onmogelijk taak, zij dienden de oprukkende 30ste U.S. Infantriedivisie net zuidelijk van de rivier de Lippa te stoppen. Op 25 maart 1944, na slechts 1 dag vechten sloeg het 60ste Panzergrenadier Regiment toe. De Amerikaans doorbraak was reeds voor het begin van de nacht tot stoppen gebracht en op de 28ste was het dorpje Dorsten in handen van de 116de divisie. April 1945 was de laatste maand dat "der Windhund" in aktie kwam. Een nieuwe verdedigingslinie was opgezet richting het noorden langs het Rhein-Herne kanaal. Het was bedoeld om de noordelijke flank van de Ruhrvallei te beschermen. Ondanks zware gevechten hield alles op 15 april 1945 op. Op die dag hield alle weerstand in de Ruhrvallei op en gaven de resten van een eens trotse divisie zich over aan het U.S. 9th Army. Met minder dan een jaar actieve dienst waren er ongelooflijk zware verliezen geleden.

Vanaf de eerste inzet als 16. Divisie in 1941 in Yugoslaviƫ tot de laatste gevechten in het Ruhrgebied op 15 april 1945 zijn in totaal ingezet: 1.502 Officieren Hiervan sneuvelden 263, 43 worden vermist 42.022 onderofficieren en manschappen Hiervan sneuvelden 5.180 en 2.426 worden vermist. Het resterende aantal heeft zich overgegeven. Hierbij waren nog vele gewonden. Niet meegerekend in deze cijfers is het aantal zieken en verongelukten en de 269 officieren en 4.828 onderofficieren en manschappen die als vreemden bij de Divisie bivakkeerden. Hiermee komen de totale verliezen voor de 116 Divisie "Der Windhund" op 43.504 officieren, onderofficieren en manschappen. Statistisch had een pelotonsleider 7 dagen, een compagnieaanvoerder 21 dagen en een bataljonscommandant 30 dagen als frontsoldaat te leven.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this