Wie zijn wij?

Home / 352 Infanterie-Division / Wie zijn wij?

WIE ZIJN WIJ?

352 Infantrie Division

Dutch Reenactment Group '40-'45, ofwel DRG 40-45 is een reënactment vereniging bestaande uit een groep enthousiaste leden met een passie voor geschiedenis. Reënactment wordt ook wel "levende geschiedenis" of "living history" genoemd en bestaat uit het nabootsen of herbeleven van een bepaalde periode uit de geschiedenis op een zo authentiek mogelijke wijze.

Zoals de naam DRG 40-45 doet vermoeden, richt onze vereniging zich op de geschiedenis van de tweede wereldoorlog in west Europa gedurende de periode van 1940 t/m 1945 . Binnen de vereniging zijn er in de loop der tijd verschillende "uitbeeldingen" ontstaan waarin wij de geschiedenis kunnen uitbeelden. Hieronder staat een korte opsomming van een aantal van deze disciplines.

Wehrmacht Infantrie Division 352, Regiment 916

De hoofd-uitbeelding van DRG 40-45 is de Duitse Wehrmacht ofwel dienstplichtige Duitse infanteristen. DRG 40-45 was één van de eerste verenigingen die Wehrmacht reenactment in Nederland introduceerde en uitoefende. Ondertussen is DRG 40-45 allang niet de enige vereniging die Duitse Wehrmacht uitbeeld, desondanks onderscheidt DRG 40-45 zich hierin op het gebied van authenticiteit welke wij hoog in het vaandel dragen.

Nachrichthelferinnen des Heeres & DRK Krankenschwester

DRG 40-45 biedt ook de mogelijkheid tot het uitbeelden van Nachrichthelferinnen & DRK Krankenschwester.
Meer details volgen...

Binnenlandse Strijdkrachten / Nederlandsch Verzet

Na de bezetting van Nederland door de Duitsland in mei 1940, werd er jaren door vele individuele verzetsgroepen verzet geboden. Op 5 september 1944 werden deze individuele verzetsgroepen samengevoegd tot de Binnenlandse Strijdkrachten onder leiding van Prins Bernhard.
Reeds vele jaren laat DRG 40-45 het publiek zien wat de Binnenlandse Strijdkrachten zijn en hoe zij opereerden in de laatste maanden van de Nederlandse bezetting door Duitsland.

Luftwaffe Leichte Flak-Abteilung 667 (v) “Werkgroep FLAK”

De leden van Werkgroep FLAK nemen de rol aan van Duitse Luftwaffe soldaten in de periode van augustus 1942 t/m het einde van de oorlog. Afhankelijk van de situatie kan FLAK 3 verschillende soorten Luftwaffe eenheden uitbeelden:

 • Het uitbeelden van het personeel voor het luchtafweergeschut, oftewel 'FLAK' (Flug Abwehr Kanone).
 • Duitse Luftwaffe bezettingsmacht, die met name verantwoordelijk waren voor de beveiliging van strategische punten ver achter de linies.
 • Luftwaffe Felddivision, de infanterie aan het front. Vaak slecht getraind en onervaren mannen die vanuit andere branches ingezet zijn.

Op een evenement heeft FLAK de mogelijkheid tot het tonen van materialen (display) en kunnen er authentieke tenten worden neergezet.

Britse leger

 • Royal Welch Fusiliers (53rd Welsh Division)
 • Auxiliary Territorial Service

De Royal Welch Fusiliers was een infanterie eenheid binnen het Britse leger.
Ze zijn op 28 juni 1944 aan land gekomen in Normandië en werden daar onder bewind van het XII Corps gesteld, die op dat moment de Odon Vallei aan het verdedigen waren.

Hier in het kort de opbouw van het 53e gericht op de eenheid die wij uitbeelden. Onder het 53e Welch Division vielen een aantal brigades, zoals de 158e (Royal Welch) brigade.

Deze bestond uitsluitend uit battalions van de Royal Welch Fusiliers tot 3 augustus 1944 - waar na hevige verliezen door Operation Greenline de RWF battalions verspreid werden over een divisie, om zo het aantal verliezen te reduceren.

De volgende eenheden vielen vanaf 3 augustus 1944 onder de 158e (Royal Welch) brigade:

 • 4th Royal Welch Fusiliers
 • 6th Royal Welch Fusiliers[1]
 • 7th Royal Welch Fusiliers

Wij beelden met onze werkgroep de 6th Royal Welch Fusiliers, “B” Company, 11th platoon uit. Deze divisie is door Brabant getrokken en heeft de omgeving waarin wij wonen uiteindelijk mede bevrijdt

De Auxiliary Territorial Servic (ATS) is ontstaan op 9 september 1938. De oorlogsdreiging werd steeds groter en dit keer zou Engeland goed voorbereid zijn.  Na goede ervaringen, opgedaan in de eerste wereldoorlog, werd besloten vrouwen toe te laten. Vrouwen wilden graag hun steentje bijdragen d.m.v. de taken van de mannen overnemen en zo mannen voor het front vrij te maken. In september 1939 waren er al 17.000 vrijwilligers, meer dan verwacht.

Gelegenheidsuitbeeldingen

 • Kriegsmarine Küstenartillerie

Door de aanwezigheid van DRG 40-45 op diverse evenementen aan de voormalige Atlantikwall is er een interesse ontstaan voor de
toenmalige bemanning van de Atlantikwall, welke uit vele verschillende instanties bestond. Eén daarvan betrof de Kriegsmarine
Küstenartillerie, een afdeling van de Kriegsmarine met als taak: het bemannen van het geschut en de kust verdedigen door zeedoelen te
beschieten. Leden van DRG 40-45 hebben meermaals de Kriegsmarine Küstenartillerie vertolkt op diverse locaties aan de voormalige
Atlantikwall.

 • Kriegsmarine
 • U.S. Airborne
 • Felgendarmerie

Tijdens de mobilisatie in duitsland in 1939 heropgericht en tot eind 1946 werkzaam als militaire politie als deel van de duitse wehrmacht. Na de duitse capitulatie in 1945 nog werkzaam in samenwerking met de geällieerden tot ontbinding van deze eenheiden in 1946.

Ieder gebied, divisie of eenheid had een eigen Feldgendarmerie eenheid ingedeeld. Voor de 352e infanterie divisie/352 volksgredadier divisie was dit de Feldgendarmerie-Trupp 352. Voor de Festung Hoek van Holland was dit Feldgendarmerie-Trupp teilmotorisiert 1019 en voor Festung ijmuiden Feldgend.-Trupp (tmot) 1018

Onze vereniging leent zich voor uitbeeldingen op diverse evenementen, bij musea of voor film-producties. Echter behoudt DRG 40-45 zich het recht voor hier voorwaarden aan te stellen. Mocht u geïnteresseerd zijn in onze vereniging en contact willen opnemen kunt u het contactformulier invullen op de home-pagina van onze website of een email sturen naar info@drg-4045.nl.

Disclaimer:

Wij zijn ons er terdege van bewust dat het gevoelig ligt om in Nederland een Duitse eenheid uit te beelden. Wij zijn van mening, dat als men een goed en realistisch beeld van militaire eenheden uit de tweede wereldoorlog wil creëren, dat naast de geallieerde- ook de bezetter kant van toen uitgebeeld moet kunnen worden. Wij zijn een groep re-enactors die hun hobby serieus neemt en deze op een verantwoordelijke manier uitoefent, zonder dat daar politieke motieven aan te pas komen. Wij verwerpen elke vorm van fascisme / racisme.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this