Uitrusting

Uitrusting

Tenu gedragen bij de Binnenlandse Strijdkrachten

Al gedurende de bezetting werd er gedacht over het optreden van een ordedienst na overgave van de Duitse bezetter.
Men wilde koste wat kost voorkomen dat er een communistische revolutie zou plaatsvinden. Er werd besloten dat leden uit het verzet na de overgave gewapend de straat op zouden gaan om zodoende de orde te bewaken. Probleem was echter, zou men die personen kunnen herkennen en kunnen onderscheiden. Aangezien er geen uniformen aanwezig waren en ze wilden voorkomen dat ze als franc tireus neergeschoten zouden worden door de nog steeds bewapende Duitsers. Werd er gekozen voor een blauwe overall met een armband. Welke armband dat zou worden was voor veschillende eenheden van de Binnenlandse strijdkrachten anders. Over het algemeen werd er het woord oranje op gezet.

Tenu Binnenlandse strijdkrachtenDe bekende Nederlandse M28 helm werd gedragen als hoofddeksel. Zwart gespoten en ontdaan van de helmplaat. Aan de rechterzijde werd vaak een Rood wit blauw vlaggetje geschilderd. Verder werden bijna alle soorten riemen gedragen. Vaak ook inbeslaggenomen van Duitsers welke zich aan het einde van de oorlog maar al te graag wilden overgeven. Ook werd de Sam Brown riem zeer vaak gedragen. Deze riem dateerd van voor de oorlog en was vanzelfsprekend door de oude eigenaren weer tevoorschijn gehaald aan het einde van de oorlog. Wat schoeisel betrof was het een allegaatje. Duitse laarzen, lage schoenen, Britse/ Canadese schoenen, alles wat maar voorhanden was werd gedragen.

Nederlandse M28 Helm en armband
Nederlandse M28 Helm en
armband Sam Brown-koppel
“Sam Brown”-koppel
Blauwe boeren overall
Blauwe boeren overall Lage schoenen – Brits/ Canadees/ Duits
Lage schoenen
– Brits/ Canadees/ Duits –
BS armbanden
Verschillende BS-armbanden
BS in burgerkleding
Natuurlijk liep men ook gewoon in burgerkleding met
armband ter herkenning Aangezien niet iedereen over een blauwe overall beschikte kwam het zeer vaak voor dat leden der BS gewoon burgerkleding droegen. Als enige herkenning droegen ze de armband. Het grote gevaar hierbij was dat de nog steeds bewapende Duitsers hen niet zagen als reguliere troepen/ ordedienst. Wat dus vaak uitliep op een vuurgevecht. Deze gevechten liepen meestal slecht af voor de onervaren BS’ers.
Een oplossing was om een aantal geallieerde militairen toe te voegen aan een BS-groep.

Rangonderscheidingstekenen
De rangen der BS werden ingevoerd op 7 maart 1945 en ingetrokken op 8 augustus 1945. De distinctieven werden op de rechter revers van de jas gedragen. De officiële richtlijnen: de strepen waren 40 mm lang 20 mm breed. De strepen werden boven elkaar geplaatst met 10 mm tussenruimte. De strepen moesten van een oranje kleur zijn, hierin is echter een scala van kleuren
aan te treffen.

4 strepen – C.N.B.S. – Commandant Ned. Binnenlandse Strijdkrachten
3 strepen – Gew. Commandant
2 strepen – District Commandant
1 streep – Plaatselijk Commandant

Blauwe strepen 40 mm lang en 10 mm breed.
3 strepen – Compagnies commandant
2 strepen – Pelotons commandant
1 streep – sectie/groeps commandant De aanspreektitel was commandant

Strepen oranje kleur 40mm lang 10 mm breed tussenruimte 20 mm.
2 strepen – Kwartier commandant
1 streep – Wijk commandant
Deze twee laatste werden gedragen door personeel van de BS in het westen van ons land (Noord en Zuid Holland).

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this