Oprichting

Oprichting

352 INFANTERIE-DIVISION

De 352 Infanterie Divisie van de Wehrmacht is geformeerd op 5 november 1943 te St. Lo in Normandië te Frankrijk onder bevelhebber Generalleutnant Dietrich Kraiẞ.

De nieuwe divisie viel onder Wehrkreis XI met het hoodfkwartier te Hannover.
De meerderheid van de troepen die onder deze nieuwe eenheid vielen waren afkomstig van de ernstig getroffen Oostfront-divisies, met name die de Slag om Koersk hadden meegemaakt. In eerste instantie was het de bedoeling om deze nieuwe eenheid te trainen en voor te bereiden om defensief ingezet te worden aan het Oostfront. Officieren en onder-officieren werden getraind voor situaties waarin ze omsingeld, onderbemand en onderbewapend zouden zijn, maar altijd blijven standhouden en nooit overgeven.
Echter, met de toenemende dreiging van een geallieerde aanval aan het westelijke front, werd het 352e geplaatst in Armeegruppe B onder bevel van Generalfeldmarschall Erwin Rommel. Rommel was bevelhebber over de verdediging van de Atlantikwall (de westelijke kustverdediging in Europa).  Ondanks de mening van het Duitse opperbevel dat de Geallieerde aanval in het westen zou plaatsvinden in het gebied Pas-de-Calais, was Rommel er van overtuigd dat de invasie zou plaatsvinden in Normandië. Rommel plaatste het 352e in Normandië om de invasie-macht de zee in te dwingen.

Het kader van de 352e divisie bestond uit Oostfront-veteranen. In beginsel was de divisie bemand met ongeveer 2000 rekruten, hoofdzakelijk afkomstig van het Infanterie Ersatz und Ausbildungs Batallion 480 gestationeerd te Schlann. De rest van de divisie werd aangevuld toen het onder het bevel van Wehrkreis XI te Hanover viel.

In tegenstelling tot de eveneens in Normandië gelegen 709e en 719e divisies, werd het 352e als een gevechtseenheid beschouwd, terwijl de 709e en 716e als defensieve “vesting”-eenheden waren.
Het 352e was inzetbaar in een enorm groot gebied, met als voornaamste opdrachten:
-    Verdediging van kustartillerie en de stranden;
-    Reserve-eenheid voor alle Armeegruppen, en specifiek bieden van een tactische reserve voor Armeegruppe LXXXIV

Al vanaf het moment van oprichting had het 352e te maken met tekorten in uitrusting en bevoorrading, doordat alle voorraden en ondersteuning naar het Oostfront werd gestuurd. Daarentegen bod Normandië betere kwaliteit voeding en aanzienlijke rust.

Samenstelling van de Divisie

Het kader van de divisie werd samengesteld uit de restanten van de volgende Oostfront eenheden;

268 Infanterie Division
-    Opgericht in 1939, ingezet aan het Saar Front 1939/1940. Vervolgens ingezet aan het Oostfront in 1941 tot en met 1943 (Yelna, Moskou, Rzhev en Koersk.
-    Wehrkreis VII (Munchen)
-    468e, 488e, en 499e Grenadier Regiment

321 Infanterie Division
-    Opgericht in 1940, te Abberville ingezet aan het Oostfront in 1942 in Armeegruppe Mitte
-    Wehrkreis XI (Hanover)
-    588e, 589e en 590e Grenadier Regiment

546 Grenadier Regiment
-    Onderdeel van 389 Infanterie Division. Ingezet in 1941 en 1942 aan het Oostfront. Winterslag om de rivieren Don en Wolga en de slag om Stalingrad
-    Wehrkreis XII (Hesse)

De overlevenden van het 546 Grenadier Regiment vormden het kader van het 1 Batallion en 2 Batallion van het 916 Grenadier Regiment van het 352 Infanterie Division
Vanwege de Oostfront ontberingen waren de veteranen van 352 Infanterie Division geharde strijders. De rekruten bestonden uit grote aantallen “Volksdeutscher” zoals Poolse en Tsjechische Duitsers, maar ook uit de Elzas en uit Wit-Rusland.

Indeling van de divisie

De indeling van de 352 Infanterie Division was als volgt;
-    Drie infanterie regimenten (bestaande uit 9 infanterie bataljons)
-    Eén artillerie regiment
-    Eén anti-tank bataljon
-    Eén pionier(genie) bataljon
-    Eén verkenningsbataljon
-    Eén opleidingsbataljon

De 352 Infanterie Division bestond uit drie “Infanterieregimenter”, die ieder weer uit drie “Infanteriebataillone” bestonden. Met in totaal de standaard negen bataljons werd 352 Infanterie Division als een grote divisie beschouwd. Het merendeel van de divisies bestond eerder uit zes dan de voltallige negen bataljons. Alle infanterie bataljons hadden 60 lichte machine geweren, 3 zware machine geweren en 12 mortieren (80mm). Ieder infanterie regiment had 1 Infanterie Geschutz.

In geval van het 916 Infanterie Regiment betrof het een tweetal 15cm kanonnen en twee 7,5cm houwitzers. Ieder regiment had voorts een PaK (anti-tank) eenheid met drie 7,5cm PaK40 anti-tank kanonnen.

Model 34  80mm mortier

Opstelling van een zwaar machinegeweer

Infanterie Geschut IG33        

7,5cm PaK40 anti-tank kanon

De 352 Infanterie Division was een grote divisie, die bij oprichting ruim 12.000 man omvatte. De omvang was groot, maar het was absoluut geen “elite” divisie. Het kader waren veelal geharde veteranen, maar de manschappen waren vaak jong en uit alle hoeken van de bezette gebieden afkomstig. Vaak zeer jonge Duitse jongens die aan de dienstplicht moesten voldoen, maar ook veel vrijwilligers uit Oost-Europa (Oekraine, Georgië en Wit-Rusland). Ondervoeding was regelmatig aan de orde.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this