Wilhelm Katczinsky, “Kat”

Home / Team / Wilhelm Katczinsky, “Kat”

Hij behoorde tot de zogenaamde “Weisse Lichtung”. Een lichting soldaten die in het begin van de oprichting van de Wehrmacht werd opgeroepen voor de dienstplicht en het nieuwe kader vormde. Ze hadden nog dienst gedaan in de eerste wereld oorlog en daar het klappen van de zweep leren kennen. In het nieuwe leger mochten zij de recruten bijbrengen hoe ze onder oorlogsomstandigheden konden overleven. Het waren dus ervaringsdeskundigen die hun kennis aan de nieuwe recruten mochten overbrengen. Later zaten ze op sleutelposities binnen de nieuw op te richten divisies.

“ Kat” is eind 1942 gewond geraakt op de Krim ( vandaar het Krimschildje op zijn mouw) en is naar Frankrijk gestuurd om te herstellen van zijn verwondingen. Echter werd zijn oude divisie vernietigd op de Krim en werd hij dus als ervaren rot als kaderlid geplaatst bij de nieuw op te richten 352 Divisie in Frankrijk. Daar werd hij Stabsfeldwebel van de 4e Kompanie 916 IR/352 Division.